Når julefreden sænker sig og roen falder på, hvad er så bedre end en god bog eller podcast?
En håndfuld julegavmilde Formpipers deler ud af deres personlige og bedste bog- og podcastanbefalinger til din juleferie. Find alt fra spændende AI-læsning og historiske dokumentarer til krimi-gåder og inspirerende adfærdsanalyser - vi har det hele.
Find din næste ferielæsning eller lytteoplevelse her!
Podcasts
- Adfærd, Morten Münster
- Lex Fridman Podcast
- Darknet Diaries - true stories of the dark side of the Internet
- Det sidste måltid, Radio4
- Kampen om historien, DR Lyd
- Mands Minde foredrag, Uffe Elemann-Jensen; DR Lyd
- Hjernekassen, P1, DR Lyd
- Det moderne sammenbrud, DR Lyd
1. "Adfærd", anbefalet af direktør, Thomas à Porta
Thomas á Porta var slet ikke i tvivl om, at Morten Münsters 'Adfærd' skulle med på listen. Om podcasten skriver han: "Relevant, indsigstfuld og underholdende. Perfekt til bilen!". Anbefalede episoder:
- #97: Adam Price om at fortælle historier.
- #64: Michael Bertelsen om kunsten at skabe noget unikt.
- #58: Thomas Vinterbergs guide til kreativitet.
2. "Lex Friedman Podcast", anbefalet af direktør, Thomas à Porta
Lex Friedman Podcast er en guldgrube af visdom, på en række områder! Længere og mere nørdet end 'Adfærd'. Anbefalede episoder:
- #367: Sam Altman, CEO ChatGPT, optaget i foråret 2023, kun 6 dage efter ChatGPT4 blev lanceret
- #395: Walter Isaacson, forfatter til Elon Musk biografien.
3. "Darknet Diaries", anbefalet af Lead Developer, Lasse Offt
Dyk ned i cyberverdenens mysterier og spændende historier om hackere, dataintriger og digitale eventyr. Perfekt til tech-fans og nysgerrige sind!
Find alle afsnit her
4. "Det sidste måltid", anbefalet af Kerstin Skovgaard
HR Manager, Kerstin Skovgaard, anbefaler podcasten "Det sidste måltid": Nyd spændende samtaler over et sidste måltid med kendte personer, serveret med refleksioner om livet. Vi skulle hilse fra Kerstin og sige, at der bliver spist ret mange østers og jordbær med fløde
5. "Kampen om historien", anbefalet af Kerstin Skovgaard
Kerstin anbefaler også en tankevækkende dokumentarserie om Israel/Palæstina-konflikten. En sober og oplysende rejse gennem en kompleks historie. 'Kampen om historien' med Adam Holm på DR Lyd. Anbefalede episoder:
- 7. november: 'Verdens ældste had 1:2'
- 14. november: 'Verdens ældste had 2:2'
6. "Mands Minde foredrag: Uffe Ellemann-Jensen - Vejen jeg valgte", anbefalet af Thomas Tøth
Podcasten er en fantastisk fortælling om Uffe Ellemann-Jensens private og professionelle liv. Et helt unikt liv, en helt unik position og en helt unik fortælling - serveret med lige dele seriøsitet og humor.
7. 'Hjernekassen', anbefalet af Gry Hansen
Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise inden for hjernevidenskab og psykiatri.
Gry har oftest underholdt sine kollegaer med anekdoter fra afsnittet om myrehjerner fra d. 25. april 2023 :)
8. 'Det moderne sammenbrud', anbefalet af Marketing & Customer Success Coordinator, Sofie Birkum Petersen
Podcasten er en mini-serie på fem afsnit, der tager dig med til Københavns dramatiske forfatterscene i slutningen af 1800-tallet.
Den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et lidenskabeligt spil er begyndt.
Bøger
- 'Digital Empires', Anu Bradford
- 'Den frygtløse organisation', Amy C. Edmondson
- 'Ufrihedens pris', Dennis Nørmark
- 'Sømærke', Lærke Kløvedal
- 'Det bedste man kan sige', Nadia Kløvedal Reich
- 'Ahlgade', Jan S. Mortensen
- 'Syv M2 med lås', Jussi Adler-Olsen
- 'Just Kids', Patti Smith
- 'Troldmanden fra Kreml', Giuliano da Empoli
1. 'Digital Empires' af Anu Bradford, anbefalet af Thomas Tøth
”I bogen, maler Anu Bradford et billede af de tre store globale digitale imperiers forskellige perspektiver på styring af den teknologiske udvikling:
Den amerikanske markedsdrevne reguleringsmodel, den kinesiske statsdrevne reguleringsmodel, og den europæiske rettighedsdrevne reguleringsmodel.
Grundpointen i bogen er, at der et tre meget forskellige perspektiver på regulering, der lige nu er i konkurrence med hinanden på grund af nogle meget forskellige grundsyn på mennesker og samfund."
Psst!
Overvældet af 600 siders læsestof?
Så se evt. Youtube-videoen her i stedet, hvor Anu kort forklarer hypoteserne om de tre emperier
2. 'Den frygtløse organisation' af Amy C. Edmondson, anbefalet af Thomas Tøth
”Kort fortalt handler bogen om psykologisk tryghed, og vigtigheden af selv samme. Helt banalt kan man sige, at følelsen af psykologisk tryghed er fundamentet for tillidsfulde relationer, og derfor essentielt for at skabe et godt, behageligt, konstruktivt, idérigt og effektivt arbejdsmiljø.
Den er god til alle i ledende stillinger, og inviterer til selvrefleksion; ”Jeg tror, jeg bidrager til psykologisk tryghed – men lever jeg faktisk op til den forestilling? Gør jeg egentlig dét, der er min ambition?””
3. 'Ufrihedens pris' af Dennis Nørmark, anbefalet af Thomas Tøth
Ufrihedens pris er Dennis Nørmarks tankevækkende analyse af vores tab af frihed.
Aldrig før er vi blevet så styret, reguleret og administreret som i dag. Samfundet og statens tætte greb gør os usikre, famlende og modløse. Men hvordan er det nået så vidt? Bogen sætter fokus på, hvordan vi kan blive frie, ansvarlige og moralske mennesker i gode fællesskaber.
”Bogen er god til alle i ledende stillinger, og inviterer til selvrefleksion; ”Jeg tror, jeg bidrager til psykologisk tryghed – men lever jeg faktisk op til den forestilling? Gør jeg egentlig dét, der er min ambition?”
4. 'Sømærke' af Lærke Kløvedal, anbefalet af HR Manager, Kerstin Skovgaard
”Lærke Kløvedals ‘Sømærke’er en poetisk og usentimental undersøgelse af, hvad og hvem der former os – på godt og ondt. Om at være barn af en eventyrer og idealist, men savne kort og kompas til virkeligheden.”
5. 'Det bedste man kan sige' af Nadia Kløvedal Reich, anbefalet af HR Manager, Kerstin Skovgaard
“Nadia Kløvedal Reich voksede op i kollektivet Maos Lyst, hvor man ville nedbryde familien som institution. Det er en heftig fortælling om den pris, børn betalte for deres forældres selvrealisering i 60'er og 70'erne, og giver anledning til refleksion over forældreskabet - dengang og nu.”
6. 'Ahlgade' af Jan S. Mortensen, anbefalet af administrativ assistent, Christina Sørensen
Ahlgade er en underholdende og rørende fortælling om en by i provinsen i 1900-tallet. Formen er 32 fiktive nekrologer over kvinder og mænd i Holbæk. Alle på nær én skrevet i perioden 1945 til 1999 af byens navnkundige lokaljournalist Johannes Mørk. Den sidste nekrolog er hans egen.
Undervejs afdækkes de dødes relationer til hinanden, hemmeligheder røbes, og Mørks personlige motiver træder frem. Men først og fremmest åbner beskrivelserne af byens spidser, almindelige borgere, skæve eksistenser, gode mennesker og dumme svin en dør til en by og dens fællesskab.
7. 'Syv M2 med lås' af Jussi Adler-Olsen, anbefalet af Sales Admin, Connie Jensen
"Jeg må vide hvordan det hele slutter med afdeling Q. Om Carl Mørck kommer ud af det fængsel, og hvordan den sømpistolsag egentlig hænger sammen. Jeg kan næsten ikke vente længere, er det ikke snart jul?!"
8. 'Just Kids' af Patti Smith, anbefalet af Sofie Birkum Petersen, Marketing og Customer Success Coordinator
"Vil du bruge juleferien til en kort digital detox, så tag med Patti Smith til 60'ernes New York. Mød store personligheder på det sagnomspundne Chelsea Hotel og bliv midlertidig del af en spændende og ludfattig kunstscene fuld af op- og nedture. Bogen er en hyldest til storbyen og kunsten, til drømme og visioner."
9. 'Troldmanden fra Kreml' af Giuliano da Empoli, anbefalet af Thomas à Porta
I en oligarkresidens uden for den russiske hovedstad beretter en gådefuld mand om sin fortid. Som dramatiker. Som reality-tv-producer. Som nærmeste rådgiver for Vladimir Putin.
Bogen er en meditation over en nation holdt i et jerngreb. Det er fiktion, men det betyder ikke, at det ikke også er sandt.
Giuliano da Empoli har baseret sin hovedperson på virkelighedens Vladislav Surkov, Vladimir Putins tidligere rådgiver. Bogen er vinder af Grand Prix du roman de l’Académie française og shortlistet til Goncourtprisen.
YouTube & andre digitale guldkorn
1. The AI Revolution: The Road to Superintelligence
Dyk ned i AI-verdenen med denne informative serie. Følg udviklingen og dens potentielle indvirkning på vores fremtid i to fascinerende dele.
Find del 1 her og del 2 her
2. Lex Fridman på YouTube
Fridman blev også anbefalet under Podcasts, men hans YouTube-kanal er bestemt også værdig til en plads på listen.
Fra alle os til alle jer: Glædelig læsning og god juleferie!